Reprezentáció, telefon, üzleti ajándék – elszámolható?

Megéri elszámolni vagy sem?

Reprezentáció

Régen a hőskorban mindenki gyűjtötte a számlát mindenről, és megpróbálta ráfogni, hogy ezt elszámolhatom, mert pont az üzlet miatt merült fel.
A kaja számlák nagy része is így került a könyvelésbe, azt nem volt nehéz összeszedni, hiszen minden család költ rá, ha meg éttermi számla sikerült arra még könnyebb volt ráfogni, hogy xy partnerrel voltunk ott tárgyalni.
Teltek az évek, és mindig változott a reprezentáció elszámolása.


A jelenlegi helyzet:

1. költségként elszámolható
2. de adóköteles :(

Adózása:                                                                               repi2

a számla bruttó értékét 1,19-cel kell felszorozni, ez lesz a két adó alapja:
16% SZJA
27% EHO

Minden hónapban amikor van reprezentáció, akkor a következő hónap elején esedékes 1308-as bevallásban kell számot adni erről: bevallani és befizetni.

Telefon elszámolása

Egy telefonszámlán NEM CSAK telefon költség van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telefonszámlát szét kell bontani, és külön megnézni, hogy mi található rajta:
– telefon költség SZJ 64.20.13 általában a száma
– internet költség SZJ 64.20.18 a száma
– parkolás
– autópályadíj
– hirdetés
– biztosítás
– részlet fizetés
– lottó :)

Ebből, ami a vállalkozás érdekében felmerült költség, azt számolhatjuk el.

A telefon elismert költség, DE vannak alapvető szabályai az elszámolásának:Business Woman

1. ÁFA adónemben:
 70-30% szabály: a telefonköltség 70%-a elszámolható, az áfa levonható, a 30% költségként elszámolható, de az áfa nem vonható le
– ha a számla több, mint 30%-a továbbszámlázásra kerül, akkor a számla áfa tartalma 100%-ban levonható

2. SZJA
– 20%-os szabály: a törvényalkotó feltételezése szerint (2006 óta!) a telefont nem csak és kizárólag üzleti célra használja a vállalkozó, ne adj isten az üzlettársától nem csak azt kérdezi meg, hogy mikor fizet, vagy mit rendel, hanem a régi kapcsolatra tekintettel gratulál az új gyerek érkezéséhez… ez már biza privát telefonbeszélgetésnek számít, és ezt próbálják már évek óta lenyomni a torkunkon… (és a panasznapnak itt a vége)
SZABÁLY: a telefonköltség 20%-a feltételezett!!! magánhasználat (míg az ellenkezőjét nem tudja bizonyítani a vállalkozó), és ezért adóköteles.
Adója:
20% (bruttó összeg) * 1,19=  adó alapja
Adó: 16% SZJA és 27% EHO, bevallása azonos a reprezentáció bevallásával.
 visszaszámlázás: ha a magánhasználatot a magánszemély megtéríti a vállalkozásnak, akkor arról áfa-s számlát kap, és ezt ki kell fizetnie a vállalkozónak. Ezt viszont nem hasra-ütésszerűen kell megtenni, hanem tételes kimutatás alapján: igen, ez a részletes számla, amit minden hónapban kérni kell. Ilyenkor a munkavállaló bejelöli azon hívásokat, melyeket privát célra indított, arányosan az előfizetési díjból is a megfelelő rész magánhasználat lesz, és ezt kell számára visszaszámlázni. Egyéni vállalkozó saját magának nem számlázhatja vissza, NAV gyakorlat alapján nem fogadják el.

A telefon készülék költsége: kisértékű tárgyi eszköz, ha 100.000.-Ft beszerzési ár alatti, és nagy értékű, ha feletti. Vagy azonnali vagy 3 éves leírási kulcsa van, ez kerül költségként leírásra (részletesen a költségek taglalásánál lesz szó róla)

Üzleti ajándék   repi

Üzleti partnereinket, vevőinket, szállítóinkat is megajándékozhatjuk, ez is elismert költség lesz.

Igen, nem ússzuk meg itt sem az adófizetést:
Adó alapja:
számla összege * 1,19
Adó: 16% SZJA + 27% EHO, és azonosan kell bevallani és megfizetni, mint a fenti kettő társát.