A 3. legfontosabb arculati elem, amelyek nélkül nem léphet egy cég nyilvánosság elé: az online jelenlét

A “Miben segít a jó arculat a vállalkozásodnak?” cikksorozat negyedik része

 

A) Weboldal

A mai világban, ahol a gyorsaság nagyon fontos – ha nem a legfontosabb tényező az üzleti életben – egy kisvállalkozás (vagy nagyobb sem) nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen az interneten. Megkereshetőnek és gyorsan megtalálhatónak kell lenni még akkor is, hogy ha csak egy sarki kisbolt, virágüzlet vagy szerelőműhely a vállalkozás. Nem kell nagyon nagy weboldalra gondolni, elég ha a weboldal tartalmaz néhány alapvető oldalt:

 • a főoldalt,
 • a rólunk oldalt,
 • elérhetőségek oldat (+nyitva tartás),
 • kapcsolat oldalt,
 • egy blog részt a friss híreknek.

 

Nem kell milliós nagyságrendű összegeket beleölni (legalábbis az elején nem) az online jelenlétbe, rengeteg nyílt forráskódú rendszer áll a kisvállalkozók rendelkezésére. A legismertebb ezek közül a WordPress, Drupal és a Joomla tartalomkezelő rendszer. Ezek többé-kevésbé egyszerű használatú rendszerek, bárki minimális számítógépes ismerettel kezelni tudja (bár az alap weboldal beállításaihoz már egy kicsit haladóbb tudás szükséges).

Az arculat szempontjából NAGYON fontos, hogy a weboldalad kinézete ugyanazt a vizuális élményt nyújtsa, mint a névjegyed és a többi nyomtatott anyagod (szórólap, hirdetés vagy az üzletportál stb.), így ha mindig ugyanazzal a képi világgal találkozik a vevő, könnyen beazonosít.

 

B) Facebook, Google+ és a többi közösségi oldal

A közösségi oldalakat nem kell bemutatni, mindenki ismeri őket. Arculat szempontjából pont ugyanaz vonatkozik ezekre, mint a weboldalra. Mivel a kommunikáció általában ezeken az oldalakon lazább, pörgősebb, az oldaltulajdonosok hajlamosak elfeledkezni arról, hogy minden egyes bejegyzés szintén a cég imázsát építi (vagy rombolja), és hogy nagyon oda kell figyelni nem csupán a kinézetre, de a tartalomra is.

Összességében tehát elmondható, hogy 3 olyan arculati elem van, ami nélkül nem lehet piacra lépni:

 1. márkanév (betűs vagy „logósított”),
 2. névjegy és
 3. online jelenlét.

Ezt természetesen ki lehet bővíteni olyan arculati elemekkel, mint

 • a boltod kinézete,
 • a berendezések stílusa, színe,
 • az eladó ruhája stb.

Ahogy fejlődik a céged, úgy szaporodnak meg az új arculati elemek is.

Ha már a lábtörlő logózásán gondolkozol, akkor tudd, hogy nagy lettél. :)

A következő részben: Mi a különbség az imázs és az arculat között?

A 2. legfontosabb arculati elem, amelyek nélkül nem léphet egy cég nyilvánosság elé: a névjegy

A “Miben segít a jó arculat a vállalkozásodnak?” cikksorozat harmadik része

 

A logónál azt mondtam, hogy nem kötelező a megléte egy kezdő vállalkozás számára, de a névjegy kihagyhatatlan! Mindig legyen nálad, és lehetőleg képviselje azokat az értékeket, amelyeket a vállalkozásod képvisel. Nem véletlenül alapeleme minden kisarculatnak!

 

Milyen legyen a névjegykártya?

 

A méret

A névjegykártya lehet a magyar szabványoknak megfelelő 90×50mm méretű, vagy a világ nyugati részén használatos bankkártya méretű, ami 85×54mm. Ez országonként még változhat, de én ez utóbbit szoktam javasolni annál az egyszerű oknál fogva, hogy a névjegytokok és pénztárcák rései általában erre a méretre vannak kialakítva, így nem kell zsonglőrködni a névjegy pénztárcába való behelyezésénél.

 

Álló vagy fekvő?

Szerintem nincs jelentősége, csak döntés kérdése, hogy mi mutat jobban.

 

Milyen betűkkel írjuk?

Mindenképp az arculatba illő, annak megfelelő betűtípussal. Iparáganként változó, hogy az egyenesvágású (sans serif) vagy talpas betűket (serif) célszerű-e használni.

Például a Times New Roman az serif, a Helvetica vagy az Arial sans serif típusú betű. Hogy mikor melyiket érdemes használni, az rengeteg tényezőtől függ.

 

Kerüljük a nagyon kacifántos betűket, nem a dekoráció, hanem a könnyű olvashatóság a cél!

És könyörgöm, soha-de-soha ne használjatok Comic Sans betűt a névjegyekre (sem), az nevetségessé, gagyivá teszi az egész megjelenést! Persze van kivétel, pl. ha olyan iparágban vagy, ahol direkt jót tesz az imázsnak, akkor hajrá.

 

Mekkora betűkkel írjunk?

Általában a név és titulus 9-11 pont közötti betűmérettel írandó, az adatok 6-8 pontos betűkkel, de nagyon fontos, hogy ki a célcsoportod. Ugyanis ha főleg a 40 felettiek a vevőid, leendő ügyfeleid, akkor érdemes felülbírálni ezt, és nagyobb betűkkel írni, hiszen a többséget 40 felett már nem a sasszem jellemez.

 

Mit tartalmazzon a névjegy?

 • Az alapvető információkon túl – név, titulus, mobiltelefon, vezetékes telefon, emailcím, webcím – a névjegy plusz információkat is tartalmazhat, így kiváló marketingeszköz válhat belőle.
 • Ha fizikai boltod van, akkor rá lehet tenni az üzlet nyitva tartását,
 • QR-kódot az adataiddal (hogy egy szkenneléssel az adataidat bárki pötyögés nélkül beírhassa a telefonjába) vagy a weblapodra mutató kóddal, ahol egy ajánlat várja a látogatót.
 • Mivel a nyomdatechnológia ma már elérhetővé teszi a költséghatékony kis példányszámú nyomtatást is, egy-egy esemény vagy kampány alkalmával (természetesen az arculatba illő) speciális ajánlatot is tartalmazó névjegyet is készíttethetsz. A névjegyek kreatív felhasználásának lehetőségei végtelenek!

 

Nyomott vagy nyomatlan legyen a háta?

Ez döntés kérdése. Ha nem akarsz semmilyen promóciós dolgot a névjegyekre helyezni, akkor lehet egyszínű, telibe nyomott a kártya, de üresen is hagyhatod, így egy konferencián vagy megbeszélésen könnyű ráfirkantani egy-egy megjegyzést, amivel később beazonosíthatod az újonnan megismert beszélőpartneredet (pl. bal arcán anyajegy, enyhén kopaszodik – így később visszaidézheted az arcát is). Csak ne az adott személy előtt írd le ezeket :D

 

Milyen papírra legyen nyomva a névjegy?

250-300 gram/m2 matt műnyomó a szokásos papírfajta, de ettől el lehet térni.

Le lehet lakkoztatni is, ebben az esetben kisebb eséllyel dörzsölődik le a festék a kártyáról.

Le is lehet fóliáztatni – fényes vagy matt fóliával –, ebben az esetben azonban számolni kell az ujjlenyomatokkal, amelyek jól láthatóak lesznek rajta, ill. ha fóliázott a névjegy, akkor nehzebb lehet ráírni bármilyen plusz információt. A matt fólia elegánsabb hatású, a fényesről pedig könnyebben letörölhetők az ujjlenyomatok.

Ezen kívül rengeteg lehetőséget kínálnak az ún. kreatív papírok, az akvarellpapír-hatásútól a gyöngyházfényűkön át a vastag pauszig bármi használható. És még ezeken túl is.

De alternatív anyagok is használhatók. Tudok klassz gyurma-névjegyekről, pizzásdoboz-karton névjegyekről, textil vagy műanyag névjegyekről is.

 

Milyen formája legyen?

A világhálón rengeteg jó példát találni a névjegy kreatív kialakításához. Ha az anyagi keretek megengedik, nagyon klassz formastancolt névjegyeket lehet készíteni.

Ha kézműves vállalkozáshoz kellenek, akkor érdemes elgondolkodni a kézi készítésű egyedi névjegyeken is.

 

Digitális vagy ofszet?

Hogy milyen nyomdatechnikai eljárással készüljön, az attól függ, mekkora példányszámot nyomtatunk. Digitálisan lehet akár 20 db-ot is, ofszeten a minimális darabszám (ami még jó árban van) általában 200 db. Ha e körüli, vagy ennél több névjegyre van szükség, akkor érdemes a hagyományos, ofszet nyomást választani.

Vannak még speciális megoldások is, amelyek növelik egy-egy névjegy színvonalát, prémium hatást idéznek elő. Ilyen pl. a vakdombor, formalakk – ezeket mindkét esetben lehet kérni a névjegyre (a dombort egy klisé segítségével, a formalakkot szitanyomással teszik rá a névjegyekre utólag). Kicsit megemeli az árat, de tudni kell, hogy a domborklisét csak egyszer kell kifizetni, a további után-gyártásnál – amennyiben az változatlan marad – ezzel a költséggel már nem kell számolni (a legtöbb helyen).

 

Színek száma?

Ha digitális nyomtatással készül, akkor teljesen mindegy, hogy mennyi szín található rajta, de célszerű elkerülni a papagáj-effektust, nagyon kell vigyázni, hogy ne legyen csiricsáré.

Ha ofszet technológiával készülnek, akkor a színek száma befolyásolja az árat. Lehet 1-2-3(-4-5-x) direkt (Pantone) színes nyomású a névjegy, de ha már elérte a 4-et, akkor érdemes 4 szín nyomtatásos eljárást kérni (nem direkt színeset, hanem a 4 nyomdai alapszín használatával, az az ún. CMYK nyomással). Hogy épp melyik fajta eljárást érdemes használni, mi mindig segítséget, támpontokat adunk a mérlegeléshez ügyfeleinknek.

 

A következő részben: a 3. Legfontosabb arculati elem, amelyek nélkül nem léphet egy cég nyilvánosság elé: az online jelenlét