Tápszer felnőtteknek

Tápszer felnőtteknek is: laktózmentes, tejmentes

Sokan nem tudják, hogy nemcsak a babák kaphatnak tápszert. Az értékes tápanyagok bevitele kulcsfontosságú felnőtteknél is legyengült immunrendszer, betegségek és időskori gyengeség esetén, holott ezeknek az állapotoknak sokszor velejárója az étvágytalanság. Ezért most szeretnénk bemutatni a Tápszer felnőtteknek című cikkünkben mit érdemes tudni ezekről a készítményekről.

A tápanyaghiány speciálisan kialakított étrenddel és tápszerrel orvosolható. Felszívódási zavarok, emésztési zavarok, vagy táplálkozási intolerancia és allergia esetén laktóz-, és gluténmentes tápszerek segíthetnek. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a felnőtt tápszerekről.

Malnutríció – az alultápláltság fogalma

Betegség esetén az étvágytalanság az egyik legtermészetesebb reakciója a szervezetnek. A hosszabb ideig tartó étvágytalanság és az elégtelen táplálékfelvétel a sejtműködéshez szükséges tápanyagok hiányát eredményezi.

A szervezet ilyenkor kétségbeesetten keresi a megoldást és a saját szövetének lebontásába kezd, hogy biztosítsa a cukrokat, az aminosavakat és a fehérjéket a további működéshez. Ilyenkor alakul ki az úgynevezett malnutríció, vagyis az alultápláltság.

Malnutríció okai

 • Elégtelen táplálkozás – éhezés. Betegségek miatt: például étkezési zavarok (anorexia, bulémia), vesebetegség, daganatos megbetegedések, mentális problémák miatt
 • Gyógyszermellékhatás
 • Felszívódási zavar – például: Crohn-betegség, cöliákia
 • Fokozott tápanyagvesztés – például: hasmenés, laktóz-intolerancia, cöliákia
 • Anyagi helyzet – rossz minőségű és kevés rendelkezésre álló étel
 • Időskori étvágytalanság

Malnutríció tünetei

 • étvágycsökkenés
 • fogyás
 • fáradékonyság, kimerültség
 • feszültség, koncentráció problémák
 • szívritmuszavar, keringési problémák
 • hidegérzet
 • légzési nehézségek

Felnőtt tápszer formái

Tápszer felnőtteknek
Tápszer felnőtteknek

A malnutríció módosított étrenddel és gyógyászati célra szánt tápszerekkel megelőzhető, illetve kezelhető.

A tápszerek az egyén állapotától függően kiegészítik, vagy helyettesítik a normál étkezést. A dietetikus és a a szakorvos dönt a megfelelő típusú és energiamennyiséget tartalmazó tápszer kiválasztásáról, amily lehet tabletta, folyékony, vagy vízzel összekeverendő por formátumú.

Azok a betegek, akik nem tudnak az iható tápszerekből eleget fogyasztani, táplálást segítő eszközön, szondán keresztül kaphatják meg a megfelelő mennyiségű táplálékot.

Felnőtt tápszer összetétele

A tápszer felnőtteknek általában magas tápanyag- és energia tartalommal rendelkeznek.

A tápszerek a következőket tartalmazzák nagy mennyiségben:

 • vitaminok és ásványi anyagok
 • fehérjék
 • szénhidrátok
 • zsiradékok
 • rost

A felnőtt speciális tápszerek szakorvos, vagy háziorvos felügyelete mellett alkalmazhatóak és gyógyszertárakból, bizonyos esetekben drogériákból szerezhetjük be azokat.

Tápszer felnőtteknek speciális problémákra: laktózmentes, tejmentes

Laktózmentes, tejmentes tápszer felnőtteknek speciális problémák esetén lehet szükséges. Többek között ilyen a laktózérzékenység, tejfehérje-allergia vagy tejfehérje-intolerancia. Az alapproblémák gyógyításával kezelhető lehet idővel.

Laktózérzékenység és laktózmentes tápszer

A tejcukor emésztése a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim egyszerű, könnyen felszívódó cukorrá bontja a laktózt. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy kevés van belőle kialakul a laktózintolerancia, ami puffadást, görcsös hasfájást, hasmenést okoz.

A laktózintolerancia már születés után is jelentkezhet, vagy gyermekkorban, fiatal felnőtt korban.

A szerzett tejcukor emésztési zavar a bélnyálkahártyát érintő megbetegedések esetén alakul ki. A laktózintolerancia gyakran társul gyulladásos bélbetegségekhez, cöliákiához is.

Ezekben az állapotokban is gyakorta kialakul az alultápláltság, amely esetén speciális laktózmentes tápszer fogyasztására van szükség.

Tejfehérje-allergia, -intolerancia és tejmentes tápszer

Tejfehérje-allergia esetén az egyén a tejben található fehérjéket idegen anyagként kezeli és allergiás reakciót indít ellenük. A felnőttkori tejallergia általában nem múlik el, így a tejfehérje elkerülésére és pótlására van szükség.

Emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, véres széklet, puffadás), fogyás, migrén és légúti tünetek is jellemezhetik az allergiát.

Tejfehérje-érzékenység, azaz intolerancia esetén a nem megfelelően megemésztett tejfehérje átkerül a bélfalon és az immunrendszer IgG ellenanyagot termel ellene. Ez nem életveszélyes allergia, és a laktózérzékenységhez hasonlóan társulhat egyéb bélproblémákhoz, betegségekhez is. A tejfehérje-érzékenység diétával és az alapproblémák gyógyításával sokszor kezelhető, és idővel a tej visszavezethető az étrendbe.

Tej-allergia és tejfehérje-érzékenység esetén tejfehérje-mentes tápszer adható.

Tápszer – Mikor kell elkezdeni

A háziorvos és a szakorvos feladata eldönteni, hogy szükség van-e tápszer alkalmazására.

Jó tudni, hogy ha a testtömeghez viszonyított 10-11 százalékos fogyást indokolatlanul érjük el (nem szigorú fogyókúrával), akkor haladéktalanul szakemberhez kell fordulnunk.

Emellett a megfelelő tápláltsági állapot támogatja az immunrendszert és sikeresebbé teheti a különféle betegségekre alkalmazott terápiákat is.